Manifest Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral 2017
Dret a participar en la comunitat
El dret a la plena i efectiva participació i inclusió de les persones amb discapacitat a la societat és un dels principis que estableix la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ratificada pel govern espanyol l’any 2007. En el seu article 19 s’hi disposa que els Estats signants reconeixen el dret de totes les persones amb discapacitat a viure en comunitat, amb les mateixes oportunitats i en igualtat de condicions.
L’aprovació de la Convenció deixa clar que les persones amb discapacitat no han de ser objecte de polítiques caritatives o assistencials, sinó que són subjectes de drets humans. A més, reconeix la necessitat de promoure i protegir els drets humans de totes les persones amb discapacitat, siguin quins siguin els suports que requereixen.
El Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral que, com tots els anys, té lloc el primer dimecres d’octubre, el moviment associatiu format per persones amb paràlisi cerebral (més de 120.000 a tot Espanya), familiars, professionals, amics i col·laboradors, demana avenços significatius en qüestions fonamentals recollides per la Convenció:
- El reconeixement efectiu de la diversitat de les persones amb discapacitat, ja que cada persona i cada col·lectiu, com el de la paràlisi cerebral, té les seves necessitats específiques i, per tant, les respostes han de ser adients.
- La promoció de la disponibilitat i l’ús de les noves tecnologies, incloent-hi les ajudes per a la mobilitat, la comunicació i altres tecnologies de suport adequades a les persones amb paràlisi cerebral.
- L’accés real a una varietat de serveis d’assistència domiciliària, residencial i altres serveis de suport, que permeti a cada persona amb paràlisi cerebral elegir el seu projecte de vida, el seu lloc de residència i on i amb qui volen viure.
- Polítiques públiques per intensificar i ampliar els serveis i programes generals d’habilitació i rehabilitació, dotant-los dels recursos apropiats per a garantir la qualitat de l’atenció, individualitzada i especialitzada, a les persones amb altes necessitats de suports.
- La implementació de mesures que afavoreixin una vida en igualtat d’oportunitats i sense discriminació econòmica per motius de discapacitat. És necessari rebaixar les despeses econòmiques ocasionades per la discapacitat, un cost acreditat per diversos estudis i que, en el col·lectius amb grans necessitats de suport, és particularment elevat.
- La promoció de discursos sensibilitzadors i d’una major consciència social respecte les persones amb discapacitat i els diferents col·lectius, com el de la paràlisi cerebral, que avui en dia encara segueixen sent poc coneguts per una gran part de la societat.
“Atreveix-te a conèixer-me”, #jomhiatreveixo
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!